Frequently Asked Questions

Alle jachtmakelaars zijn er om uw boot voor u te verkopen. Hoe ze verschillen is in courtage, service (verkoophaven of internetmakelaar) en marktbereik. Courtage tarieven variëren veel en kunnen oplopen tot 10%. YCM probeert een persoonlijke service aan te bieden "bemiddelen naar wens" tegen een concurrerend tarief met een zeer goede exposure voor uw boot.

Een jachtmakelaar is uw vertegenwoordiger. Je moet op zoek gaan naar een makelaar! Het ontmoeten van verschillende makelaars kan u helpen om een gevoel te krijgen over wie zij zijn en hoe zij zaken doen. Vind u de man/vrouw leuk? Kunt u open en op een comfortabele manier met hem/haar communiceren over uw wensen. Geeft hij/zij u een betrouwbaar gevoel. Het verkopen of kopen van een jacht moet stressvrij zijn en dat is veel gemakkelijker wanneer je de makelaar ook leuk vindt en een goede makelaar-klant relatie hebt. Dus ga op zoek, kijk en vergelijk. Zijn ze pro-actief, reageren ze snel wanneer u belt of mailt, hoe is de (online) presentatie van de schepen; originele foto's van de boot of zijn het "zusterschip" of brochurefoto's. Is het jacht ontdaan van privé-spullen alvorens de foto's te maken of ziet u nog beddengoed, fluitketels en een volle kaartentafel. Een toegewijde makelaar zorgt voor een perfecte presentatie met goed fotomateriaal (YCM heeft óók 360 graden fotografie!) en schone schepen in de verkoophaven.

U heeft bij YCM de mogelijkheid te kiezen voor een 360 graden bemiddelingsopdracht; full service vanuit onze verkoophaven of een 180 graden bemiddelingsopdracht (vanaf de eigen ligplaats) voor degenen die nog willen blijven varen met het schip en tegen een nog scherper courtagetarief. Heeft u een andere bemiddelingswens; laat het ons weten, wij denken graag mee.

Dit zijn vaak gestelde vragen en helaas is het antwoord niet zo eenvoudig. Er zijn veel factoren in het spel, de prijs, het type schip, de leeftijd en het onderhouds- en uitrustingsniveau zijn belangrijk. Gemiddeld zeggen wij 6 maanden te verwachten voor een verkoop echter er zijn ook voorbeelden van slechts een paar dagen, maar ook van een jaar of langer. Afgelopen jaar is 30% van de schepen binnen 3 maanden verkocht, 50% van de schepen binnen een half jaar verkocht en het gemiddelde van het totaal door YCM verkochte schepen ligt op 7,9 maanden.

Uw schip wordt op alle belangrijke (inter)nationale websites geplaatst waaronder Yachtworld; dit is een belangrijke internationale website uitsluitend toegankelijk voor een jachtmakelaar, hier treft u geen particulier aanbod aan.

Wij zijn graag transparant en willen een klant graag zo compleet mogelijk informeren. Het zijn allemaal gebruikte schepen en daar valt altijd wel wat over op te merken. Of u nu een boot koopt bij ons, bij een andere makelaar of bij een particulier ons advies is om de boot sowieso te laten keuren. Een klein bedrag in verhouding tot de aanschafprijs. Keuren vooraf schept vertrouwen, zekerheid bij een potentieel geinteresseerde en men is sneller geneigd een bod te doen. Men kent de technische staat van het schip immers al. Ook onze internationale klanten (meer dan 50%) kunnen het keuringsrapport vrij downloaden in de Engelse taal en dit geeft meer zekerheid alvorens men geld uitgeeft voor een vliegticket of een lange autoreis gaat maken voor de bezichtiging van het schip.

Voordat een verkoop wordt voltooid, is het belangrijk om alle scheepsdocumenten op orde te hebben. Van bijzonder belang is het bewijs dat de BTW betaald is (aankoopfactuur of BTW-verklaring van de douane) en het CE-certificaat. Tevens voert de makelaar een kadastrale recherche uit om te controleren of uw schip geregistreerd is bij het kadaster en mogelijk hypothecair belast is.

Klopt, daar zijn we ook erg trots op, attendeer iedereen die zijn/haar boot wil verkopen op YCM en wie weet creëer jij je eigen werkplek.